Pripreme za izgradnju jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu počele su davne 1894.godine. Hram je sagrađen na mestu gde su, prema predanju, a po naredbi Sinan-paše, 1594. godine, iz manastira Mileševa prenete mošti prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save i tu spaljene.

Gradnja je počela 1935. godine po projektu arhitekte Bogdana Nestorovića i arhitekte Aleksandra Deroka. Izgradnju je prekinuo početak II svetskog rata i bombardovanje Beograda. Došlo je vreme Titove komunističke Jugoslavije i Hram je morao da sačeka bolja vremena. Tek 1985. godine nastavljeni su radovi na izgradnji.

Unutrašnja visina Hrama, od poda do vrha kupole je 65 metara, a spoljna visina sa krstom je 79 metara. Hram ima tri horske galerije koje mogu da prime po 700 horista i galeriju vidikovca. U prizemlju i na galerijama Hrama može da se okupi 10.000 vernika. Ispod poda hrama izgrađene su riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara. Živopisanje, koje tek predstoji, biće urađeno u tehnici mozaika. Predviđeno je da se u glanvoj kupoli nalazi ogroman mozaik Hrista Pantokratora. Izgradnja crkve je finansirana isključivo dobrovoljnim prilozima. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i predviđena zgrada Patrijaršije.

 

Hotel Orašac Garni ****

Hotel Orašac ***

Hram Svetog Save

 

Hotel Hollywoodland

Kalemegdan

Hram Svetog Save

Kombank Arena

Ada Ciganlija

Skadarlija

Aerodrom N. Tesla

Beogradski Sajam

O HOTELU

Sobe visokog kvaliteta, kompletan Wellness/Spa sadržaj i Aqua park, čine hotel savršenim izborom za Vas, bilo da ste u poseti zbog posla ili raznonode.

Politika Privatnosti

Prijava na mail listu

Poštovani, ovaj sajt koristi kolačiće (tekstualne datoteke). Takođe, ovaj sajt koristi Facebook Pixel i Google Analytics. Hotelhollywoodland.com, Facebook i Google Analytics apsolutno neće prikupljati informacije o ličnosti posetioca, niti na drugi način omogućiti pristup takvim informacijama. Daljim korišćenjem sajta prihvatate mehanizam korišćenja kolačića koji služe za razvoj i poboljšanje naše web stranice, kao i usluga koje Vam nudimo. Takođe daljim korišćenjem sajta saglasni ste sa politikom privatnosti i uslovima korišćenja, koji su sastavni deo ugovora na daljinu.