Beogradska tvrđava je svojevrstan muzej prošlosti Beograda. Tokom vekova se menjala i razvijala, videla je mnoge vojske, bila poprište mnogih sukoba, svedočila o brutalnosti osvajača i hrabrosti neumornih branilaca grada. To je mesto sa kog je Beograd počeo da se razvija.

Nastajala je postupno, u dugom razdoblju od 1. do 18. veka. Od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela i ostataka srednjovekovne prestonice srpske despotovine sve do austrijsko – osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja. Ranovizantijska tvrđava bila je građena od belog kamena koji je bleštao sa svog uzdignutog položaja nad panonskom ravnicom, zbog čega su joj Srbi dali naziv Beli Grad, odnosno Beograd. Pod tim nazivom tvrđava i naselje prvi put se pominju 16. aprila 878. godine (u pismu rimskog patrijarha Jovana VIII upućenog bugarskom knezu Borisu). Utvrda gubi svoj vojni karakter u 19. veku nakon što su, na osnovu Ugovora o Osmanlijskom napuštanju Srbije, knezu Mihajlu Obrenoviću (19. aprila 1867.) simbolično predati ključevi Beogradske tvrđave. Celinu čine sama tvrđava, podeljena na Gornji grad u kome su Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, Statua Pobednika, i na Donji grad sa Kulom Nebojša, Turskim kupatilom Hamamom, Kapijom Karla VII- og i Kalemegdanskim parkom. Sa Beogradske tvrđave pruža se uzbudljiv pogled na ušće Save u Dunav, Novi Beograd i Zemun. U parku Kalemegdan nalaze se i Paviljon „Cvijeta Zuzorić “, Veliko stepenište, Zoološki vrt, park za decu i veliki broj spomenika i skulptura.

 

Hotel Orašac Garni ****

Hotel Orašac ***

Kalemegdan

 

Hotel Hollywoodland

Kalemegdan

Hram Svetog Save

Kombank Arena

Ada Ciganlija

Skadarlija

Aerodrom N. Tesla

Beogradski Sajam

O HOTELU

Sobe visokog kvaliteta, kompletan Wellness/Spa sadržaj i Aqua park, čine hotel savršenim izborom za Vas, bilo da ste u poseti zbog posla ili raznonode.

Politika Privatnosti

Prijava na mail listu

Poštovani, ovaj sajt koristi kolačiće (tekstualne datoteke). Takođe, ovaj sajt koristi Facebook Pixel i Google Analytics. Hotelhollywoodland.com, Facebook i Google Analytics apsolutno neće prikupljati informacije o ličnosti posetioca, niti na drugi način omogućiti pristup takvim informacijama. Daljim korišćenjem sajta prihvatate mehanizam korišćenja kolačića koji služe za razvoj i poboljšanje naše web stranice, kao i usluga koje Vam nudimo. Takođe daljim korišćenjem sajta saglasni ste sa politikom privatnosti i uslovima korišćenja, koji su sastavni deo ugovora na daljinu.